Päiväkirjamerkintöjä

 
 
Yhdistyksellämme, joka perustettiin jo vuonna 1971, on ollut paljon, paljon toimintaa ennen kuin aloitin päiväkirjamarttana vuoden 2006 alussa. Vanhemmat päiväkirjat on luovutettu Kotkan kaupunginarkistoon.
 
Olen koonnut tähän omalta ajaltani marttailtojemme aiheet ja lisäilen sivun alkuun pienet lyhennelmät päiväkirjateksteistä aina kunkin toimintakauden lopulla. Uudemmat päiväkirjavihot löytyvät yhdistyksen kaapista Aittiksesta ja niitä voivat marttamme halutessaan lainata luettavikseen.
 

Terveisin         päiväkirjamartta Eva (Kristola)

 
 

Vuosi 2017:


20.9. Syyskauden ensimmäinen


Onpa ollut ilmojen puolesta yllättävä kesä! Viileydestä ja sateistakin huolimatta oli kuitenkin kesä – vihreä ja vehmas.

Ja rentouttava, vaikkei sää aina niin suosinutkaan. Maailmalla on viime aikoina tapahtunut kaikenlaista: maanjäristyksiä, hurrikaaneja ja muuta pahaa, joten me täällä Pohjan perukoilla olemme sittenkin kai päässeet vähällä?


Tänään kokoonnuimme taas Aittakorpeen aloittamaan uutta kautta 27 hengen voimin. Kahvit tarjosivat pyöreiden pullien kera Riitta N. ja Liisa S. Aluksi lauloimme kauniin laulun ”Unohtumaton ilta” (siis sen kauniin, jossa ”metsässä ei liikahda lehtikään…”). Parituntinen kului kesän jälkeen kovin nopeasti jutellessa ja syksyn ohjelmaa ym. läpikäydessä. Paljon oli puhumista, kun kokoontumisten väli on ollut kesän mittainen. J4.10. Testamentti, edunvalvontavaltuutus ym. tärkeitä asioita


Aamu valkeni sateisena, mutta lämmintä oli kymmenkunta astetta. Puolenpäivän jälkeen alkoi vähin erin kirkastua ja aurinkokin pilkisteli pilvien raoista. Kuivina pääsimme kokoukseen. Melko pian kotiinpaluun jälkeen alkoi uudelleen sataa. Meillä on jokseenkin usein ollut hyvä tuuri sään suhteen… J


Aloitimme taas kahvilla (23 marttaa paikalla). Tänään olikin sen kanssa tarjolla vähän spesiaalia, sillä Eeva N.:n pojan-tyttäret (10 ja 12 v.) olivat halunneet leipoa meille porkkanakakkua! Hyvin olivat tytöt onnistuneet, lämmin kiitos ”pikku-martoille”! J Alkulauluksi Raija ja Eeva valitsivat ”Synnyinmaan laulun” (”On maista kaikista sittenkin…”).


Illan aiheista olivat puhumassa Nordean Kotkan konttorin premium-varainhoitajat Sanna Kähärä ja Juha Kaitanen. Saimme kuulla ensin Nordeasta yleensä ja siitä, että pankkimaailma on aikamoisessa murroksessa. Ihmiset hoitavat nykyisin pankkiasioitaan yhä enemmän tietokoneillaan tai älypuhelimillaan, mikä pikkuhiljaa vähentää kasvokkain tapahtuvan palvelun määrää. Käteisen tarve ja käyttökin vähenevät koko ajan.


Älypuhelimiin on tulossa sovellus, joka tekee pankin avainlukulistat tarpeettomiksi. Jollei käytä älypuhelinta, saa pankista tietokonetta varten tunnuslukulaitteen. Näimme sellaisesta mallikappaleen, ja meille vakuutettiin, ettei sen käyttö ole ollenkaan vaikeaa, kunhan asiaan ehtii perehtyä, ja pankissa ilman muuta neuvotaan kyllä. Listat kuitenkin käyvät jonkin aikaa, mutta Juha ja Sanna kehottivat ottamaan älypuhelinsovelluksen tai lukulaitteen heti vaan rohkeasti käyttöön. Tämä uusi käytäntö kuulemma johtuu viranomaismääräyksestä. Muut pankit siirtynevät ennen pitkää vastaavanlaiseen systeemiin.


Tilinsä käytöstä silloin, jos on itse estynyt, voi sopia jonkun luotettavan läheisen kanssa ja antaa tälle käyttöoikeuden tiliinsä. Tarvittaessa saa myös rinnakkaisen pankkikortin. Pankissa voi myös luotetun henkilön kanssa käydä valmiiksi tekemässä pankkivaltakirjan, jolla toinen henkilö voi tarvittaessa hoitaa asianomaisen pankkiasiointia.


Juha ja Sanna puhuivat myös edunvalvontavaltuutuksesta, joka olisi tärkeä tehdä valmiiksi odottamaan mahdollista tarvetta. He kannustivat tekemään sellaisen valmiiksi jo nuorena ja etenkin, jos on kertynyt jotakin omaisuutta. Maistraatin nettisivuilla kerrotaan, että ”edunvalvontavaltuutuksella henkilö voi itse etukäteen järjestää asioidensa hoidon sen varalta, että tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan esimerkiksi heikentyneen terveydentilansa vuoksi. Valtuutuksen (valtakirjan) voi tehdä milloin vain. Se tehdään kirjallisesti sille säädettyjä muotovaatimuksia noudattaen. Valtakirjalla henkilö (valtuuttaja) nimeää valtuutetun hoitamaan asioitaan. Valtuutetun tulee suostua tehtävään. Valtuuttaja määrittelee itse ne asiat, jotka valtuutus kattaa. Hän voi oikeuttaa valtuutetun huolehtimaan esimerkiksi omaisuutensa hoidosta ja muista taloudellisista asioistaan sekä itseään koskevista asioista, kuten terveyden- ja sairaanhoidostaan. Valtuuttaja voi itse määritellä, miten valtuutetun toimintaa valvotaan. Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan vasta, kun maistraatti on sen vahvistanut. Valtuutettu voi pyytää vahvistamista, kun valtuuttaja on tullut kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. Useimmiten vahvistaminen edellyttää lääkärintodistusta valtuuttajasta. Valtakirjan voi perua milloin vain, mutta

jo vahvistetun valtuutuksen mahdollinen peruutus on vahvistettava maistraatissa. Valtuutetun tulee tehtäväänsä ryhtyes-sään antaa maistraatille luettelo niistä valtuuttajan varoista ja veloista, joita valtuutus hänet oikeuttaa hoitamaan.”


Testamenttia ei kaikkien tarvitse tehdä, mutta sillä voi esimerkiksi rajata lastensa puolisot pois ja turvata siten perinnön siirtymisen nimenomaan omille lapsilleen mahdollisissa erotilanteissa. Sitä tarvitaan myös, jos poiketaan normaalista perintökaaresta. Testamentilla voi siis ohittaa lapsensa ja siirtää omaisuuttaan esimerkiksi suoraan lastenlapsille.


Mukavat vieraat meillä oli tänä iltana ja annoimme heille kotiinviemisiksi Martta-mukit kiitosten kera. Ehkei sellaisia muilla Nordean premium-varainhoitajilla heidän työpaikallaan olekaan? J18.10. Kansantanssi-ilta


Aamulla oli +8,5 astetta ja satoi, mutta jo päivällä aurinko ilmestyi esiin pilvien takaa. Koivut ovat lähes lehdettömät ja ajoittain mustien naakkojen täplittämät. Iltapäivällä lämpötila sään selkenemisen vuoksi vähän laski, mutta hyvin kävi tuleminen marttailtaan. Meitä oli paikalla 22. Ja tavan mukaan kahvia ja pullaa ensin, että ilta lähtee hyvin käyntiin.

Sitä keittivät Katriina ja Irja.


Kansantansseista kertomassa olivat Satu Heinvuo Kotkan Kansantanssijoista ja marttamme Outi Kontiokorpi. Satu kertoi tanhunneensa lähes koko ikänsä; hän aloitti harrastuksen 9-vuotiaana, piti jossakin vaiheessa pienen tauon, ja vuodesta 2000 tuli mukaan uudestaan. Ohjaajana hän on toiminut nyt 17 vuotta.


Kotkassa toimii neljä ryhmää: aikuiset ja kolme lasten ryhmää. Harjoitukset ovat kerran viikossa. Lasten ryhminä ovat ”Vipeltäjät” 0-3-vuotiaat (vanhemman kans­sa), ”Vikkelät” 4-7-vuotiaat ja ”Sukkelat” 8-14-vuotiaat. Aikuisten ryhmässä tanhuajia on 27:stä 80 ikävuoteen. Harjoituksiin pukeudutaan verkkareihin tms. urheiluvaatteisiin. Esiintymisasut ovat

asia erikseen. Vanhemmat ovat itse tehneet esiintymisasuja lapsille vanhojen kuluneiden kansallispukujen ehjiksi

jääneistä osista. Seuralla on iso aikuisten puvusto eli kaikille löytyy sieltä esiintymisvaatteet.


Wikipediassa kerrotaan, että ”suomalaiset kansantanssit eli tanhut tulivat harrastuksena muodikkaiksi 1900-luvun alun naisvoimisteluliikkeen ja raittiusjärjestöjen työn myötä. Kansallisuusaatteen nostamana annettiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa kansanperinteen keruukehotuksia. Tanssiperinnettä saatiinkin kerätyksi kansainvälisesti verraten hyvin. Suomalainen kansantanssi voidaan jakaa muutamiin toisistaan esteettisesti ja luonteeltaan poikkeaviin alueisiin: itäiseen eli karjalaiseen perinteeseen, läntiseen perinteeseen ja muun Suomen perinteeseen. Saamelaisista tansseista on tietoa hyvin vähän kolttien katrillia lukuun ottamatta.” Pohjoismaissa on suunnilleen samantyylinen tapa tanssia kuin Suomessa. Vuonna 1866 kansantanssia esitettiin ensimmäisen kerran Helsingissä, Kaivohuoneella.


Satu kertoi, että alun perin kysymys oli seurustelutansseista isoissa porukoissa. Aikojen kuluessa on tanhuttu mm. viljan hyvälle kasvulle ja sadon kunniaksi, ja nuoret ovat tanssineet kokoontumisissaan. Häissä totta kai tanhuttiin ja niitä tansseja onkin säilynyt parhaiten. Myös mm. Pohjanmaan purpuriperinne on ollut vahvaa. Harrastuneisuus oli aikoinaan todella suurta, mutta jossakin vaiheessa se on kokenut laman ja tilalle ovat tulleet muunlaiset ajanviettomuodot.


Suomalaisen kansantanssin tyylipiirteinä mainitaan jatkuva muuntelu. Suomi on katrillien maa ja tansseissa näkyy myös kalevalainen perinne. Ne ovat tasatahtisia, ehkä jopa vähän yksitoikkoisia. Jos merkitsin muistiin oikein, tansseissa on paljon vakio-osia (16), erilaisia otteita parikymmentä, piirejä kuusi ja askelikkojakin parikymmentä. Eli paljon on muista-mista. Niissä on usein pääpari, joka tekee jotakin edellä ja ns. sivuparit seuraavat tehden saman. Suomalainen tanhu on saanut vaikutteita Karjalasta. Itäiset tanssit ovat vauhdikkaita, tanssijat juoksevat puolijuoksua, ne sisältävät tömistyksiä ja ripaskan tyyppisiä liikkeitä. Itäisissä tansseissa kädet pidetään aina alhaalla, muilla alueilla ne ovat aina nyrkissä vyötäi-sillä. Täällä Kotkassa tanssitaan perinteisiä vanhoja tansseja, kun ei ole niin paljon harrastajia. Täällä on kahdeksan paria, jotka ovat käyneet harjoituksissa. Ohjaajia harrastukseen on vaikea löytää, joten Satukin joutuu olemaan aika monessa mukana. Isoissa seuroissa on erikseen tanssinopettajat ja voidaan toteuttaa uusia, modernimpiakin koreografioita.


Kansantanssissa ei kilpailla, mutta on olemassa erilaisia luokitteluja, ja on mukana myös pelimannien luokitus. Kansainvälistä yhteistyötä tehdään, Suomeen tulee tanssijoita muualta ja meiltä käydään ulkomailla esittelemässä suomalaisia tansseja. Viime kesänä oli suuri tanssitapahtuma Turussa, jossa oli 6 000 tanssijaa ympäri Eurooppaa.


Niin kuin kaikissa hienoissa ”iltamissa”, meilläkin oli ensin puhetta ja sen jälkeen ”tunti tanssia” päälle. Ei vaineskaan.
Ei nyt ihan tuntia, mutta siirryimme eteisen puolelle vähän kokeilemaan. Satu ja Outi antoivat meille pikaoppia muuta-mista, periaatteessa ihan yksinkertaisista asioista, ja sitten musiikki soimaan ja me piirissä sen tahdissa toteuttamaan ”oppi-maamme”. No se ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista kuin miltä katsoessa näyttää! J Saimme monet hersyvät naurut,

kun kädet (vasen ja oikea) menivät sekaisin, ja välillä olimme jo itse itseltämmekin ”kadoksissa”! Hauskaa oli kyllä! J

Ja sitten ei kun tanssahdellen kotiinpäin…1.11. Kranssikurssi


Aurinkoinen päivä. Aamulla oli kolmisen astetta pakkasta, mutta iltapäivällä jo ehkä asteen verran plussaa. Illalla kotiin palattuani huomasin, että pakkanen oli alkanut kiristyä. Viime viikon torstaina oli täällä ensilumi maassa – oli ja meni.

Kesti pari päivää ja sitten vallitsi taas sama kostea ja ankean synkeä harmaus.


Kahvivuoron olivat saaneet Aili ja Pipsa. Oli vallan kahta sorttia, Ailin kaalipiirakkaa ja Pipsan puolukka-valkosuklaa-muffineita. Ai että! Aloituslauluksi he valitsivat ”Kynttilöiden syttyessä” (”Kodin kynttilät”). Paikalla meitä oli tullut 24.


Liisa muistutti ensin Marrasmessu-järjestelyistä. Ne alkavat tavan mukaan klo 11 ja kestävät yhteen, mutta paikalla on hyvä taas olla ehkä tuntia aiemmin järjestämässä myyntipöytää. Aiempien vuosien tapaan toivotaan myytäväksi leivon-naisia tuoteselostein ja valmistuspäivämerkinnöin. Lisäksi saa tuoda käsitöitä, askarteluja yms. ja/tai arpajaiskoriin täytettä. Kransseja voivat halukkaat myös tehdä myyntiin.

 

Tämän jälkeen Liisa selosti, miten kranssi olisi hyvä tehdä. Hän sanoi havainneensa, että villiviininoksista saa aika helposti hyvän kranssinpohjan, sillä ne taipuvat luontaisesti renkaaksi, jopa paremmin kuin koivu tai paju tms. Kranssi kootaan ohuella rautalangalla ja sen jälkeen siihen aletaan sitoa pieniä kuusenhavuja, kunnes koko rengas on peitossa. Kransseja syntyikin taitavissa käsissä useampia Liisan johdolla ja jutustelun lomassa.


Ilta kului työn touhussa ja pian oli aika koota kimpsut ja kampsut ja lähteä kotimatkalle mukavassa syyssäässä. Hieman nipisteli pakkanen nenänpäätä, muttei haitannut.15.11. Lauluilta


Aamulla satoi, eikä lämmintäkään ollut kuin asteen verran. Iltaa kohden lämpötila ei enää noussut, mutta jo aamupäivällä paistoi aurinko hetken pilvien lomasta, vaikka myöhemmin pilvistyikin kokonaan. Kun olimme päässeet takaisin kotiin ja aloittaneet varmaan kukin ilta-askareemme, alkoi ”tavanomainen” vesisade. Ja torstaiaamuna oli nurmikoilla ja katoilla lunta! Se tosin suli torstain aikana pois. Melko merkillistä tällainen talventulon edestakainen vempuaminen! J


Tuo säätiedotukseni tarkoittaa sitä, että pääsimme siis hyvin marttailtaan tarvitsematta sateessa porskutella. Paikalla oli

21 henkeä. Raili S. ja Riitta F. olivat laittaneet kahvit kanelikierrepullien kanssa. Alkulaulua ei tänään tarvittu, sillä koko ilta kahvin jälkeen kului laulaen.


Esko Puhakka ja Reino Korhonen sekä säestäjänä Kai Nurminen olivat valinneet mukavat laulut Suomi100-hengessä. Esko ja Reino kertoivat aina jotakin pientä lauluista ennen niiden laulamista.


Laulutuokiomme alkoi tutulla ”Marttalaululla”. Sen tarina kuulemma on, että Anna Kaitila Orimattilasta toimi aikoinaan avustajana Emäntä-lehdessä. Lehti julkaisi huhtikuussa 1927 hänen runonsa, jonka myöhemmin keksittiin sopivan hyvin laulettavaksikin. Säveleksi laitettiin saksalaisen ”Laulava leivo” -nimisen laulun melodia. Marttalaulusta tuli tuolloin Martta-liiton ensimmäinen oma laulu. Yritin etsiä tietoa tuosta saksalaisesta sävelmästä, mutten äkkiseltään löytänyt. Sen sijaan päädyin nettisivustolle, jonne on koottu laulujen sanoja Otto Kotilaisen toimittamasta ”Koululauluja”-kirjasta, sieltä löytyi numerolla 191 mahdollisesti tämä alkuperäinen laulu (Olli Vuorisen? suomenkielisin sanoin). Onnistuisivatkohan sen sanat Marttalaulun sävelellä? J


Seuraavina laulettiin Sam Sihvon ”Syysillan tuuli (mi lehdossa huokaa)”,  P. J. Hannikaisen ”Paimenen syyslaulu(”Lehti puusta variseepi, päivä yötä pakenee…”), Jaakko Juteinin ”Laulu Suomesta” (”Arvon mekin ansaitsemme Suomenmaassa suuressa”), Jukka Kuoppamäen ”Sininen ja valkoinen” sekä kansanlaulut ”Hyvää (hyvää) iltaa (sanon sulle kulta, tulin sua vieläkin tervehtimään)” ja ”Tula tullallaa”, jota aikoinaan myös Suomeen kovasti ihastunut amerikkalainen lauluyhtye The Delta Rhythm Boys esitti, vieläpä suomen kielellä. Aika moni näytti muistavan tuon esityksen, vaikkei sitä juuri nykyisin enää kuulekaan. J


Sitten olivat vuorossa ”Täällä Pohjantähden alla” (Petri Laaksosen sävellys Turkka Malin sanoin), Metrotyttöjen tutuksi tekemä ”Vanhan myllyn taru”, Reino Helismaan ”Rakovalkealla” ja kansanlaulut ”Jos sais’ kerran reissullansa”, ”Talikkalan markkinoilla” sekä ”Isontalon Antti ja Rannanjärvi” Kaitsun välisoitolla.


Iltamme päättyi lauluun ”Kotimaani ompi Suomi”. Kaikki säkeistöt lauloimme, niitä taisi olla kahdeksan tai yhdeksän. Laulu on mainittu kansanlauluksi, mutta Wikipedian tiedon mukaan se on amerikansuomalaisen Jooseppi Riipan 1890-luvulla tekemä, vaikka se on kuulemma usein virheellisesti merkitty kansanlauluksi.


Herrojen saatua urakkansa valmiiksi he saivat kiitokseksi makeat piirakat ja kiittelimme heitä runsain aplodein. Tulipahan taas mukava olo!


Ilta päättyi porukkatiskaukseen, sillä talon tiskikone oli yllättäen sanonut ”sopimuksensa irti” ja uusi oli tulossa vasta seuraavana päivänä. Kahvivuoroiset joutuivat käsintiskaukseen, joten muutamat meistä jäivät auttamaan. Sirkka tiskasi, Raili kuivasi ja me muut kuljetimme likaisia kuppeja tiskiin, puhtaita takaisin kaappiin ym. Homma hoitui nopeasti ja niin pääsimme kaikki lähtemään kotiinpäin illan laulujen sävelten soidessa vielä mielissä.29.11. Hyvinvointi-ilta

Talvi kävi viime viikolla täällä etelärannikolla, mutta ei jaksanut jäädä. Tänä aamuna satoi vähän vettä ja asteen verran oli lämmintä, iltapäivällä jo parikin. Nyt en löydä merkintää, minkälaisella säällä meitä illalla saateltiin Aittikseen ja takaisin. Voisin ajatella, että tämän yhden kerran tänä syksynä saattoi hiukan sataa? Kovin on ollut synkeän hämäräistä kaiken aikaa.

Kahvivuorolaiset Pirjo ja Liisa M. tarjosivat kahvin kanssa sienipiirakkaa ja joulupipareita 21 martalle. Pirjo sanoi, että piiraat tehtiin, koska ”sienisyksy oli niin huono, ettei hän voinut sieni-infoa järjestää”. Alkulauluksi lauloimme ”Kultaisen nuoruuden”. – Tähän pitää lisätä maininta lehdessä joulukuulta: on ollut niin sula maa, että joku on löytänyt vielä aivan syötäviksi kelvollisia suppilovahveroita!

Vieraamme terveydenhoitaja Marja-Liisa Valkeinen tuli kertomaan, miten voimme ”tehdä maailmasta terveellisemmän
ja onnellisemman”. Hän on käynyt kertomassa meille terveysasioista myös aiemmin, yhdeksän vuotta sitten. Hän totesi aluksi, että ”tuntuu hieman haasteelliselle tulla puhumaan martoille, joiden tietenkin oletetaan olevan hyvin perillä terveellisyydestä ja muusta”, mutta hän sanoi, että ”jakakaamme ajatuksia niistä asioista, joita tulee esille”.

Ihminen on sitä, mitä hän ajattelee, mitä hän syö jne.” Lepo, liikunta ja ravinto ovat kolme hyvän elämän peruspilaria. Ihminen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan hyvinvointiinsa. Sillä, mitä ja miten syö ja miten muuten elää, on merkitystä.

Ns. elintasosairauksien lisääntyminen johtuu paljolti köyhästä ruoasta, josta ei saada tarpeeksi ravintoaineita. Monet ihmiset ovat ylensyöneitä, mutta silti aliravittuja. Marja-Liisan puheessa vilahtelivat aminohapot, proteiinit, Omega 3:t, antioksidantit, ubikinonit, vitamiinit ja muut ihmiselämälle tärkeät sanat. Hän tarjosi ravitsemuksen tueksi erilaisia pillereitä purkista, jotka parantaisivat terveyttämme ja hyvää oloa.

Kiitimme Marja-Liisaa mielenkiintoisesta illasta ja hänen mentyään puhuttiin vielä mm. pyydetystä tarjoiluavusta 1.12. seurakuntakeskuksen tiloissa järjestettävässä itsenäisyyspäiväjuhlassa Aittapolun ryhmäkodin asukkaille ja henkilökunnan edustajille (62 henkeä). Asia on luvattu hoitaa. Sittenpä oli tämäkin iltamme kotiinlähtöä vaille valmis.


12.12. Perinteinen jouluinen ilta Aittakorvessa

Lumisadetta ja asteen, pari pakkasta aamupäivällä. Tämä lienee neljäs yritys talveksi tänä syksynä?! Kovin räntäiseltä näytti jo jonkin ajan päästä, ja sade muuttuikin vedeksi iltapäivällä. Kovaa tuulta on myös. Jonkun kuulin radiossa jo ennustelevan, että tännekin olisi tulossa aika, jolloin on vain kolme vuodenaikaa. Saa nähdä, toteutuneeko tuo ennustus? Talvet ovat tosiaan viime vuosina olleet aika ”mitättömiä”.

Tähän on tultu. Jälleen alkaa yksi vuosi olla päätöksessään. Vielä on tämä pikkujouluilta kuitenkin. J Keittiössä ahkeroi Tuula N. joulupuuron keitossa, kun tulimme paikalle. Ja Sirkka, Katriina ja Raili S. ainakin olivat keittiöpuuhissa myös. Meitä oli kaikkiaan 21 päättämässä tätä toimintavuotta.

Aloitimme laulamalla ”Tonttu-ukot” ja ”No onkos tullut kesän”. Sen jälkeen saimme lasilliset kuusenkerkkäkuohuviiniä ja pikkuisilla suomenlipuilla koristellut joulupiparit. Kohotimme seisten maljan 100-vuotiaalle Suomelle!

Liisa oli keksinyt ”yllätysnumeron”: hän luki meille jouluevankeliumin, mikä kohotti merkittävästi tunnelmaa. Sen jälkeen sopi hyvin laulaa ”Enkeli taivaan”.

Tuulan keittämä joulupuuro oli valmista ja pääsimme sitä syömään. Se maistui aivan tavattoman hyvälle taas! Oli ihan pakko ottaa vähän lisää, kun ei tule yksinollessa itselle keitetyksi. Tuula oli tietenkin kätkenyt puuroon myös muutaman mantelin. Ritva K. sai niistä peräti kaksi, joten hänelle annettiin pieni palkinto. Yhden mantelin saaneet saivat ”onnea tulevalle vuodelle” tai mitä ikinä mantelin löytyminen joulupuurosta tarkoittaneekaan. J Muitakin pieniä mukavia ohjelmanumeroita oli keksitty ja joululaulelujen välissä joimme vielä hyvät torttukahvit.

Ja mitäs sitten tapahtuikaan? Eteisestä löytyi joulupukin lahjasäkki, josta saimme jokainen pienen lahjan. J Lahjakääröt avattuamme, massut täynnä puuroa, kahvia ja torttuja ym. jaksoimme vielä laulaa pienen joulupotpurin, ja sitten alkoi pikkuhiljaa retki kotiinpäin ”isoa joulua” odottelemaan.


Hyvää Joulua kaikille ja kiitos kuluneesta marttavuodesta!11.1.              Kevätkauden aloitus Aittakorvessa

25.1.              "Runoja Suomesta – Suomi 100 vuotta", Teatteriryhmä Kimara vieraanamme

8.2.                ”Gluteenitonta leivontaa”, Tuula Näränen

22.2.              Yhdistyksen vuosikokous

8.3.                ”Ikäihmiset liikenteessä”, vanhempi konstaapeli Jari Sorsa, Kaakkois-Suomen poliisilaitos

22.3.              Kirjallisuusilta, kirjana Harper Leen ”Kuin surmaisi satakielen”, Helena Nybondas

29.3.              ”Juhlaetiketti haltuun” - Kymenlaakson piirin luento yhdessä Länsi-Kymin Marttojen kanssa

5.4.                Uuden Kotka-Kymin seurakunnan esittely, kappalainen Marjo Kiljunen

19.4.              "Vanhoja lyhytfilmejä", Tuula Kumpunen

29.4.              Teatterimatka Lappeenrantaan, näytelmä ”Terijoella

3.5.                Kevätkauden päättäminen Anderssonien luona Ruonalanrannassa* * * * *

Vuosi 2016: 


13.1.              Muistelu- (Langinkosken Martat 45 v) ja käsityöilta

27.1.              "Kaatumisvammojen ehkäiseminen", fysioterapeutti Anu Takala

10.2.              Kirjallisuusilta: Tommi Kinnusen ”Neljäntienristeys”, Helena Nybondas

24.2.              Yhdistyksen kevätkokous  

9.3.                ”Ilta Eino Leinon seurassa”, Teatteriryhmä Kimara

23.3.              Käynti Merikeskus Vellamossa, näyttely ”1715. Taistelu Itämerestä

6.4.                "Lauluja Karjalasta", Esko Puhakka, Reino Korhonen ja Kai Nurminen

9.4.                Yhdistyksen 45-vuotisjuhlailtapäivä

20.4.              Erilaisia alkupaloja, Tuula Näränen

4.5.                Emme kokoontuneet Helatorstain aaton vuoksi.

18.5.              Piknikillä Karhulan kauniissa Jokipuistossa


21.9.             Syksyn aloituskokoontuminen

5.10.             ”Syksyn sienisatoa”, sienimartta Pirjo Nykänen

19.10.           Tutustuminen Marian Mehustamoon Huutjärvellä, Maria Sonntag

21.10.           Teatterissa Kouvolassa

2.11.             "Ruokamatka Thaimaan makuihin", Alisla Grönberg ja Wilai Sallansalo

16.11.           "Pikkuväen poluilla", tarinoimassa ja satukirjastaan kertomassa Tuula Aaltonen

19.11.           Marrasmyyjäiset Aittakorvessa, osallistuimme tavan mukaan leipomuksin, käsitöin ja arpajaisin

30.11.           ”Asiaa muistisairauksista”, geronomiopiskelija Helena Roslakka

14.12.           Jouluinen ilta Aittakorvessa

 


* * * * *

 

Vuosi 2015:                   

 

7.1.                 Kevätkauden aloitus

21.1. ja 28.1.  Mosaiikkitöitä Aittakorvessa, Sari Rannanjärvi, Hurukselan Martat

4.2.                 Lauluilta, laulattajina Esko Puhakka, Reino Korhonen ja Kai Nurminen

20.2.               Yhdistyksen vuosikokous

4.3.                ”Elämää turvapaikanhakijana”, Kotkan vastaanottokeskuksen ohjaaja Petri Vanhala

18.3.               Mikä on Naisten Pankki? Kotkan ryhmän puheenjohtaja Minna Naukkarinen

                       sekä garderobimartat Katriina Rehunen ja Hannele Gröhn                     

1.4.                ”Pääsiäinen on jo ovella”, Tuula Näränen

15.4.               Kirjallisuusilta Metsolassa, Helena Nybondas

29.4.               ”Ihania kesäkukkia Kymistä” - tutustumiskäynti Savikon Puutarhalla, Jouni ja Janne Rousku

12.5.               Kevätkauden lopettajaiset - rosvopaistia Pyhällössä

 

15.9.               Syyskauden aloitus Langinkosken Yläkahvilassa

30.9.               "Syö Hyvää" -luento, kotitalousneuvoja Sari Kokkala Kymenlaakson Martoista

14.10.             Käsityöilta, Heli Yliaho Länsi-Kymin Martoista opastamassa

16.10.             Kymenlaakson marttojen teatterimatka Kouvolaan, "Love Story"

28.10.             Kansainvälistä avustustoimintaa keräysvarojen turvin, Kotka-Kymin seurakuntayhtymän

                         hallintojohtaja Jorma Korpela

11.11.             Ravintoluento antioksidanteista, Pertti Pölönen ja Mirja Ulmanen

21.11.             Marrasmyyjäiset

25.11.             Teatteriryhmä Kimara vieraisilla

9.12.               Pikkujoulu Aittakorvessa


 

* * * * *

 

Vuosi 2014:

 

7.1.                Teatteri-ilta Aittakorvessa, ”Eila ja Rampe - Viksua elämää”, Kimara-ryhmä

21.1.              Lauluilta Aittakorvessa, Langinkosken srk:n kanttori Tarja Silvennoinen

4.2.                "Pöydän kattamisesta ja lautasliinojen taittelua", kotitalousopettaja Tuula Näränen

18.2.              Yhdistyksen vuosikokous

4.3.                "Kodin pienet tuholaiset", Kaisa Nyqvist Tuholaistorjunta Taisto Eronen Oy:stä

18.3.              Käsityöilta, Leena Reinhardt ja Saila Forsström

1.4                 Saunaperinteitä, tutustumiskäynti Parttia Oy:ssä Ristinkalliolla

15.4               Ikonimaalauksesta ja iltapalaa pääsiäistä odotellessa, Kotkan opiston

                      ikonimaalauksen opettaja Sari Engelhardt

29.4.              "Puutarhan kevät", puutarhamartta Ritva Kuokka

19.5.              Kevätkauden päättäjäiset Merihuvila Kärkisaaressa

 

17.9.               Syksyn ensimmäinen marttailta

1.10.               Sadonkorjuuilta, ruokailun suunnittelu ja opastus Tuula Näränen

4.10.               ”Kattilamatka Kameruniin”, Kotka-Pyhtää-Ruotsinpyhtään alueen martat

15.10.             Tutustumiskäynti Neittamon Herkussa, isäntinä Ari ja Arttu Neittamo

29.10.             Hunajainen ilta, mehiläishoitaja Toini Tyynelä

12.11.             Käsityö- ja kirjallisuusilta, Helena Nybondas (”kirjallisuuspiiri”; Ulla-Lena Lundberg ”Jää”)

15.11.             Teatterimatka Helsingin kaupunginteatteriin, ”Ladykillers - Massahurmaajat

26.11.             Jouluinen ilta Aittakorvessa

 

  

* * * * *

 

Vuosi 2013:

 

8.1.                  Merikeskus Vellamossa näyttelyt ”Mereen menetetyt” ja Tarja Karellin ”Paperinuket”

22.1.                ”Heitä huivi harteille hienosti, kiedo kaulaan kauniisti”, marttamme Tytti Parkkinen

5.2.                  Maakuntalaulut, laulattamassa Reino Korhonen ja Esko Puhakka

19.2.                Vuosikokous

26.2.                Vierailulla Kotkan uudessa Kauppahallissa

5.3.                  Perinteinen marttailta

19.3.                ”Pian päästään pääsiäiseen”: huovutusta Maarit Mäkisen ja askartelua Ritva Kuokan

 johdolla, Helena Nybondas ja Aili Kovanen vetivät iltapalaryhmää.

2.4.                  ”Hyvä ruoka, parempi muisti”, ruokakurssi, Sari Rokka, Kymenlaakson Martat

5.4.                  Konserttimatka Lahteen, ”Strike up The Band – svengaavan jatsimusiikin konsertti”

16.4.                ”Pimeä metsä ja mustikkamummot”, Jenni Lanki­la Kymijoen Nuorisoyhdistyksestä

14.5.                Kauden lopetus, piknikillä Katariinanniemessä

 

17.9.               Syksyn toimintaa aloittamassa

1.10.               Aloe vera -hemmotteluilta, Laura Viskari Pyhtäältä ja Hanna-Leena Heikkilä Kotkasta

5.10.               Tyyli- ja tapakoulutusta, Kotka–Pyhtää–Ruotsinpyhtää-alueen marttojen yhteistapahtuma 

                       Lounasravintola Pargassa Mussalossa, kouluttaja Riitta Pulla (Ego Training)

15.10.             Matkailuilta, Kristina Cruises -varustamon myyntijohtaja Anu Markkanen

18.10.             Piirin teatteri-ilta Kouvolassa, musikaali ”Katri Helena

29.10.             ”Kunnossa kaiken ikää”, työfysioterapeutti Mia Holmberg

12.11.             Taitavien marttojemme kädentaitojen näyttely

26.11.             ”Mistä juontavat ruokien nimet ja minkälaisia ovat niiden syntytarinat?”, Ekamin ravitsemus-

                     ja talousalan lehtori Erja Pohju

10.12.             ”Joulua odotellessa”

 

 
* * * * *
 
Vuosi 2012:
 

10.1.              Kevään aloitus: ”Teemme yhdessä”

24.1.              ”Sotalapsikokemuksen vaikutus loppuelämään”, Esko Almgren
7.2.                ”Hyvinvointipuisto – mikä se on?”, Carean kehittämispäällikkö Eija Javanainen
21.2.              Vuosikokous
6.3.                ”Vuosikymmenet musiikin monitoimijana”, Marjot Siikasaari
20.3.              Paperinaruaskartelua, Riitta Ahola Käsityöliike Ulrikasta
3.4.                Taidenäyttelyssä Galleria Savarte Art’issa Vanhalla Paloasemalla Kotkassa,
                      opastajana galleristi Sari Heikkinen

17.4               Kymiläisist ja niien toilauksiist”, Tarja Karell

28.4               Sylvi ja Anita” Helsingin Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä
 

8.9.                  Syksyinen sieniretki, Pirjo Nykänen

18.9.                Syksyn ensimmäinen marttailta
1.10.                ”Välimeren herkut” -ruokakurssi, Sari Rokka
16.10.              ”Santiago de Compostela”, kirkkoherra Matti Virmakoski
30.10.              Työryhmäilta: askarteluryhmä, iltapalaryhmä ja lukupiiri
10.11.              Teatterimatka Mikkeliin: Mika Waltarin komedia ”Myöhästynyt hääyö
13.11.              ”Ammattikoulutusta Kotkassa yli 100 vuotta”, lehtori Leena Aro
27.11.              ”Kohota kuntoasi, notkista niveleitäsi”, tanssinopettaja Mikko Vikman
11.12.              ”Odotamme joulua”, pikkujouluilta Aittakorvessa

  
* * * * * 
 
Vuosi 2011, Langinkosken Martat ry 40 vuotta 
 

11.1.               Tutustumiskäynti Korkeakosken hyötyvoimalassa, käyttöpäällikkö Antti Lanki

25.1.               Kirjailijavierailu: ”Missä on From? – Kenttäpostia Marskin sotilaspalvelijalta 1938–1943”, Synnöve From

8.2.                 Langinkosken Martat ry 40 vuotta: ”Kohtaamisia marttailloissa”

22.2.               Yhdistyksen vuosikokous

8.3.                 YLE Kymenlaakso: ”Martoilta hernerokkaa lihan- ja kasvissyöjille” eli marttamme Helena Nybondas

                       ja Tuula Puhakka radion livelähetyksessä, toimittajana Maija Tuunila

8.3.                 ”Niksejä neulontaan, vinkkejä virkkaukseen, kikkoja kirjontaan”, käsityöneuvoja Leena Reinhardt

11.3.               Konserttimatka Lahteen, The (World Famous) Glenn Miller Orchestra Scandinavia johtajanaan Jan                        Slottenäs

22.3                Harrastajateatteri osana teatteritoimintaa”, Esko Junkkari Karhulan Työväennäyttämöltä

5.4                  Leivontailta: ”Karjalaiset pullat ja piirakat”, Sari Rokka Kymenlaakson Martoista
19.4.               Pankki- ja pukeutumisilta, Helena Laaksonen Nordea-pankista ja Kaija Leppinen Haloselta
3.5.                 Askartelua ”koivunoksista sorjista ja notkeista”, Helena Joas ja Ritva Kuokka
14.5.               Keväinen retki Malmgårdin ja Rutumin kartanoihin Itäisellä Uudellamaalla
 

6.9.                 ”Chic – näyttely asusteista” (Menneen ajan muotia) Merikeskus Vellamossa,

oppaina intendentti, museolehtori Maarit Laitala ja museon opas Ulla Wirzenius

20.9.               Pensaat ja havukasvit, puutarhamarttamme Ritva Kuokka
4.10.               ”Pelon maantiede, vihan ilmapiiri”, kirkkoherra Jukka Lopperi
18.10.             Kuulonhuoltoilta, Kymenlaakson keskussairaalan kuulontutkija Leena Heino
1.11.               ”Kulttuuri ja kritiikki”, Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja Päivi Taussi
15.11.             ”Turva-asuminen Kotkassa”, Villa Jensenin ohjaaja Annukka Peri
19.11.             Marrasmessut (myyjäiset)
29.11.             Jouluinen jäsenilta
13.12.             Teatterimatka, musikaalikomedia ”Lainahöyhenissä” Helsingin Kaupunginteatterissa

 

  

* * * * *

 

Vuosi 2010:

 

12.1.               Martat ja Kirkon Yhteisvastuu -keräys 2010, Langinkosken srk:n diakonissa Elina Virmakoski-Kivistö

26.1.               ”Viittomakieliset Suomessa”, viittomakielentulkki Helka Rönkä

9.2.                 ”Minkälainen nainen oli Scarlett O’Hara: oliko hän Martta, Maria vai

mullekaikkiheti-henkilö?”, Anne Vilska Kotkan kaupunginkirjastosta

23.2.               Yhdistyksen vuosikokous

9.3.                 ”Millaista kauppaa oli seprakauppa?”, filosofian tohtori Raimo Päiviö

23.3.               ”Ravinnon merkitys terveydelle”, työterveyslääkäri Sirpa Mäntyvaara-Haavisto

6.4.                 ”Hyvän olon ruokaa” -kurssi, Sari Rokka

20.4.               Puutarhailta, puutarhamarttamme Ritva Kuokka

24.4.               Kevätretki läntiselle Uudellemaalle: Aira Samulinin vieraina Hyrsylän Mutkassa

Nummi-Pusulassa ja tutustuminen Pokrovan luostariin Kirkkonummella

isä Haritonin opastuksella ja ruokailu siellä

5.5                  Toukotori-myyjäiset

18.5.                Kevätkauden päätös Karhulan Hovissa
 

4.9.                 Marttojen virkistyspäivä

7.9.                 Syyskauden aloitus Ravintola Keisarinsatamassa

21.9.               ”Sinisiin ilmoihin”, kotkalainen kirjailija ja kirjoittajaohjaaja Irja Sinivaara

5.10.               Askartelua ja tuunausideoita, Ritva Kuokka ja Tuula Puhakka

19.10.             ”Sujuuko sinulta siivous?”, piirin kotiapuohjaaja Aila Mäkelin

2.11.               Taitoavain-info, Sari Rokka

16.11.             ”Kotkan rakennukset kertovat”, Antero Palomäki

20.11.             Marrasmessut-myyjäistapahtuma

30.11.             ”Syötävän hyviä joululahjoja”

12.12.             Hilja Valtosen musiikkikomedia ”Vaimoke” Kulttuuritalo Kyminsuussa

 
  
* * * * *

 

Vuosi 2009:

 

Kevätkauden ohjelma

 

20.1.               Kevätkauden aloitusilta

4.2.                 Vierailu Tekstiili Lipposessa Karhulassa, emäntänä Sirkku Lipponen

17.2.               Vuosikokous

3.3.                 Ruokakurssi ”Syötävän hyviä salaatteja ja lämpimiä kasvislisäkkeitä”, Sari Rokka

17.3.               Pietarin alueen inkeriläisvanhusten kummitoiminta, Marjukka Erkinheimo

31.3.               ”Juhlimme kotona pääsiäistä”, Ulla-Maija von Hertzen

14.4.               Korttelikotitoiminta Kotkassa, Marja Paldan

17.4.               Teatterimatka: Helsingin Kaupunginteatterin Teatteristudio Pasila,

Iloisiin näkemiin ja kuulemiin

28.4.               Afganistanista ja vähän muutakin

6.5.                 Toukotori, myyjäistapahtuma Aittakorvessa

12.5.               Kevätkauden lopetus, laulattamassa Päivi Naski

6.6.                 Kymenlaakson Marttojen matka Fiskarsin Ruukkiin Länsi-Uudellemaalle

 

Syyskauden toiminta

 

5.9.                 Syksyn sieniretki Sari Rokan opastuksella

15.9.               Syyskauden aloitus Keisarinsatamassa

29.9.               ”Naisen tunnelukot ja muutoksen mahdollisuudet”, psykologinen vyöhyke- ja

taideterapeutti Marjaliisa Koskensalo

10.10.             Marttaliiton 110-vuotisjuhla Helsingin Jäähallissa

13.10.             ”Arkistot menneen ajan peilaajina”, Kotkan kaupungin arkistopäällikkö Olli Väänänen

24.10.             Teatterimatka Lahteen (”Viisas neitsyt”) ja ruokailu Ravintola Lokissa

27.10.             Askarteluilta: erilaisia kransseja, Ritva Kuokka

7.11.               Muistojen Messuilla Kotkan VPK:n talolla marttatoiminnan esittelyä

10.11.             ”Maanpuolustus tänään”, puolustusministeri Jyri Häkämies

21.11.             Marrasmessut Aittakorvessa

24.11.             ”Marttatoiminta tutuksi”, Kymenlaakson Martat ry:n toiminnanjohtaja Anne Saarikko

8.12.               ”Tule joulu kultainen”, pikkujouluilta

 
  

* * * * *

 

Vuosi 2008:

 

Kevään teemana "Nainen ja yhteiskunta" 

 

8.1.                 Kevään aloitus, vieraana Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf

22.1.               ”Lämpöä viluisille” – Kokoamme tilkkupeittoja

5.2.                 ProMama-ilta, yhteistilaisuus Kotka–Pyhtää–Ruotsinpyhtää-alueen marttojen kanssa

ProMama ry:n kouluttaja, sairaanhoitaja Anita Kokkola

19.2.               Vuosikokous

4.3.                 ”Päiväkotitoiminta Kotkassa”, kaupungin sosiaalitoimen tehtävissä osastopäällikkönä

toiminut Pirkko Sipilä on kirjoittanut päiväkotitoiminnan historiikin

8.3.                 Naistenpäivän matka Helsinkiin Pekka Halonen -näyttelyyn Ateneumin taidemuseossa

18.3.               Vierailu Lanka- ja käsityöliike Riitta ja Terttuun, Riitta Ahola

1.4.                 ”Vaikeneeko nainen yhä seurakunnassa?”, Marja Meura, vaihtoehtoisia näkemyksiä

esittävä ja ympäristömme tilaa vakavasti pohdiskeleva kirjoittaja

15.4.               ”Oppia ikä kaikki”, Kotkan opiston rehtori Mika Kempas

29.4.               ”Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö…”, laulattamassa Päivi Naski

7.5.                 Myyjäistapahtuma Toukotori Aittakorven seurakuntatalossa

13.5.               Ruokaretki Floran/Kukan päivän merkeissä Kouvolaan: Marttakahvio,

China Center, Kymen Paviljonki, ravintola Kurjenmiekka, Mustilan taimitarha… 

 

Syksyn kokoontumiset 

 

3.9.                 ”Tervetuloa, syksy!” eli päivällisellä Ravintola Keisarinsatamassa

16.9.                Terveys- ja hyvinvointi-ilta, terveydenhoitajat Marja-Leena Valkeinen

 ja Kirsi Kurvinen

20.9.                Teatterimatka, musikaali ”Rebecca” Helsingin Kaupunginteatterissa

30.9.                ”Nainen ja murha”, Anne Vilska Kotkan kaupunginkirjastosta

14.10.              Tutustumiskäynti Merikeskus Vellamoon, oppaana Hannele Gröhn

28.10.              ”Yleisön pyynnöstä” eli ”sana on vapaa”

11.11.              Diakonissan päivä, Langinkosken srk:n diakonissa Elina Virmakoski-Kivistö

22.11.              Marrasmessut

25.11.              ”Australian auringon alla”, Riitta Naskin ja Aili Kovasen matkakokemuksia

11.12.              Pikkujoulu-iltapäivä Kotkansaarella, ”Jazztyttö” Kaupunginteatterissa

 

 
* * * * * 
 
Vuosi 2007:

 

”Kädentaitojen kevät”
 

9.1.                 Vuoden aloitus, leikataan matonkuteita

23.1.               Tutustuminen kehitysvammaisten työtoimintapisteeseen, Sotek-säätiön Hakamäen

                      johtaja Marja Kiiski

6.2.                 Vuosikokous

20.2.               ”Äiti Amman jalanjäljillä”, Jonna Ruohomäki

6.3.                 Kortteja ja tauluja prässätyistä kukkasista, Kouvolankylän Marttojen puheenjohtaja

                     Hilkka Vesanen

20.3.              Vanhat tekstiilit ja niiden huolto, tekstiilikonservaattori Tellervo Mäkelä

                    Kotkan maakuntamuseosta

3.4.                Myyjäiset Kymenlaakson keskussairaalalla

17.4.              Kahvipussien uusiokäyttö, Marttapiirin neuvoja Anneli Mustonen

15.5.              Luontoretki Katariinanniemelle liikunnan ja terveellisten elämäntapojen sekä

                    iloisen mielen kera, Liisa Salo ja Katri Hannola
 

Syksyn teema ”Suomi 90 vuotta”

 

4.9.                Syksyn aloitus

8.9.                ”Suomen itsenäisyydenajan käännekohdat”, historiantuntija ja entinen kansanedustaja Antero Kekkonen

2.10.              ”Mannerheim yksityishenkilönä ja ruokatapojen vaalijana”. Ilkka Suomela on ammatiltaan sotilas

                      harrastuksenaan kulinaristinen ruoka

10.10.            "Hyvinvointi-ilta: ”Voi hyvin, aikuinen nainen”, Marttapiiristä Sari Rokka luennoimassa

12.10.            Kymenlaakson Marttapiirin 85-vuotisjuhlatapahtuma Kouvolan Teatterissa, kesään 1943 sijoittuva                                       musiikkinäytelmä ”Taivas ja maa”

16.10.             Ruokakurssi ”Mannerheimin pöydässä” Kouvolan Marttakulmassa

30.10.             ”Kotikaupunkimme Kotka itsenäisyytemme aamuhämärässä”, Kotkan vaiheita tutkinut Kaisu Harjunpää

4.11.               Marrasmessut, myyjäistapahtuma Aittakorvessa

13.11.             Maahanmuuttajat keskuudessamme (Kymenlaakson Marttojen hallituksen jäsen, projektisihteeri Leena                              Jantunen ja projektipäällikkö Ludmila Kämärä Kymenlaakson Ammattikorkeakoulusta ovat molemmat                              mukana TUU MUN KAA -projektissa.)

27.11.             ”Missä olit silloin, kun…” (…jotain mieliinpainuvaa maassamme tapahtui? Muisteluita ja joululauluja)

15.12.             Matka Lahden Kaupunginteatteriin katsomaan musikaalia ”Cats”

 

  
* * * * *
 
Vuosi 2006:
 
Yhdistyksen 35-vuotisjuhlavuosi 
 

10.1.              Kevätkauden aloitus, Langinkosken srk:n kirkkoherra Jukka Lopperi

24.1.              Tuutulauluilta, laulaja ja äänipedagogi Kirsti Autio

3.2.                Yhdistyksen 35-vuotisjuhla Ravintola Keisarinsatamassa

21.2.              Vuosikokous

7.3.                Esittelyssä Soroptimistit, Tuula Sten

21.3.              Juhlavideoilta

30.3.              Nummisuutarit” Kotkan Kaupunginteatterissa

8.4.                Vierailu Kotka-Kodissa Kotkansaarella, johtaja Eeva-Liisa Säisä

2.5.                Ulkoilutapahtuma Suurpalon kentällä Aittakorvessa

15.5.              Tutustumiskäynti Mussalon tulliin, Kotkan Satama Oy:n markkinointipäällikkö
                      Nanna Sirola-Myllylä ja Riitta Naski
 

5.9.                Vapaaehtoista pelastuspalvelua, Markku Sund ja Veli-Matti Multanen

19.9.              Tutustumiskohteena Medilife Karhulassa, Bengt Kevin ja Tero Honkanen

10.10.            Hyvinvointi-luento, Sari Rokka

17.10.            Marttailta ja Hyvän olon ruokakurssi, Sari Rokka

31.10.            ”Kukkien sidontaa ja sanomaa”, floristi Anja Mansnerus

14.11.            ”Urbaaneja legendoja”, marttailta

28.11.            ”Seitsemän sortin kahvikutsut” yhdessä Länsi-Kymin marttojen kanssa

12.12.            Junaretki Kouvolaan: jouluruokailu Asemaravintola Vintissä, tutustuminen Marttakulmaan

Leena Mäkisen, Anneli Mustosen ja Anne Saarikon vieraina

 

* * * * *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments